Extended Network Banners

Selasa, 27 April 2010

otak penat

hari nie..huh..
sangat penat..otakku sangat penat..wawawa..
otak penat??wat per ekk??huk2..
asek duk mikir jewk..mane xpenat..
huk2...susah tol la na wat ayat dlm bahase inggeris..
lagi2 ayat untuk bahase engineering..wawawa..
adehh..isi dah ade..na buat ayat plak stuck!!~
senget tol..tp xpe la..mlm nie na try buat sampai ciap..
ari mggu bebaru na ciapkan xleh..
sbb laptop tiade pade ku..huk2..
urmm..walau cne pon sok na dpt kan tanda tangan sv aku..
than na mintak cuti ari kamis n jumaat..(takutt)
wawawawa..
tapi mcm xleh jewk mintak cuti ari kamis..
sb boss besar dari kL na mai..katenyerr la..
huk2..hopefully cuti ku di luluskan..
hohoho...hua2..hahahaha....
(oit..gler ker??aha..xla..)
saje2...tgh carik mood na wat repot nie..huk2..
urmm...cne la agaknyerr org tue jawab exam rinie ekk..
urmm..hopefully paper hari nie ok la..
soklan untuk dier hari nie pon harap2 mudah2 la..
huk2..cne nie..repot..
da la kne print..pastu na kne letak dlm cd pulak..wawawawa..
huk2..tolongggggggggggg~~!!!!aha..senget jewk!!~


ya Allah..kuatkanlah semangatku..
berikanlah aku kemudahan untuk menyiapkan repot
latihan industri ku ini...

pening kepale di buatnyer dah..repot oh repot..
adehh..kne bercinta dengan repot agaknyer..
barulah leh buat repot dengan baek..hikhik..
hari nie kat ofis ber FB..wat repot..tgk calculation utk culvert..
huhu..sangat penim..siyes penat otak..otak penat..
huk2..td mbe call ajak lepak kat kedai y dekat ngan ofis aku..
wawawa..malas lor na lepak..die dengan mbe die..tetibe
aku sorang pompuan..wawawa..xmoh..huk2..

jatuh mcm tension kot repot nih..
iskkk..repot knape kaw sukar sangat untuk di dampingi dan di pahami??
ahahaha..senget!!!!!!!!!~

(i'm still ok!! not crazy...hua2..)

Jumaat, 23 April 2010

hiuws~

lame da xdgr lagu nie..
baek-baek sayang.beshkan lagu nie..
sukew lagu nie..huk2...

urmm..pagi nie kul 10 pg td teman kak lela g site..
ehe..site paksedare aku pny projek..wawawa
tapi akk lela xtaw y kontraktor tue paksedare aku..hehe..
urmm..tp td paksedare aku xdek..yang ade ipar diewk jewk.
huk2...ipar diewk pon knal ku jugak..huk2..
urmm..arinie dapat pengalaman baru...
wawawa...td wat inspection utk manhole..
huhu..kaedah gune cctv..
urmm..kontraktor y wat inspection tue dr kL..
huhu..wat inspection gune cctv tue pon RM2ribu++
huhu..kalau lulus ke x lulus ujian utk manhole td tue,
for sure kene bayar jugak untuk kontraktor tue..
urmm..kat ctue mgkn akn ade kerugian
bg pihak kontraktor y handle

projek infra nie kan..urmm..
ujian nie perlu dapatkan kelulusan dari indahwater..
huuhuhu..
tadi g site besh jgk la..so,esok leh wat repot li..
leh masukkan projek infra nie dlm repot.. =)
terima kasih ya Allah..sbb berikan aku peluang ke site
dan idea untuk membuat repot sal infra nie..

syukur alhamdulillah...
bertambah lagi berita baek..ehe..
td ptg pihak majikan da masukkan elaun praktikel selama 3bulan..
seme sekali berjumlah RM600..huk2kayer kejap..kihkih..
syukur alhamdulillah.. =)
huk2..alaun nie nti kne bg adek aku RM100..huk2..
adehh..ehe..dakper la..da janjikan..huk2..
urmm..sok na kuar ngan kak shi..mahu wat repot..
kak shi da anta repot diewk td..huk2..
tggl ku pulak..urmm..cne la agaknyerr kan..huk2~
harap2 leh siapkan jgk mggu nie..insyaAllah..

GOOD LUCK!!!!!!!!!!!!!!!
chaiyok2!!!!
all da besh!!!

geramlah...bie happy jewk cket,
for sure la ket ag ase na nanges........
wawawaaaawa..
iskk sgt xphm!!!!!~


Khamis, 22 April 2010

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah

Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu
disebuah perkampungan di pinggir Bandar. Ia memandu
agak laju dengan sebuah kereta Waja yang berprestasi
tinggi yang baru sahaja dibelinya.

Sambil ia memandu perlahan-lahan ia sedang memerhatikan

seorang anak kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan ditepi
jalan, ia memperlahankan keretanya untuk melihat
sesuatu yang difikirkannya.

Seelok-elok sahaja kereta Waja tersebut melintasi
kawasan tersebut; anak kecil tidak kelihatan tetapi
seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu disebelah
kanan kereta Waja tersebut. Apalagi Executive muda tersebut
menekan brek sekuat hatinya dan berundur ke tempat dimana
Anak kecil tadi berdiri.

Dengan marahnya dia keluar dari kereta terus
meluru ke arah Anak kecil, menarik tangan anak kecil
dan menghempasnya ke kereta yang terletak ditepi jalan
dan terus memarahi Anak kecil tadi. Kita selalu kasar... siapa kita ?

"Apa ni ? Siapa awak ? dan apa ke jadahnya awak
berada disini ? Itu kereta baru, mahal dan susah nak
baiki ? Awak tau tak ? Kenapa awak buat ini semua ?
jerit Executive tersebut..

Anak kecil itu tunduk sedih, sayu dan memohon maaf ;
"Saya meminta maaf Pakcik, Saya tak tahu apa patut
saya buat, ia merayu. Saya melontar batu kerana tak
ada orang yang berhenti disini apabila saya panggil".

Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut
yang tidak jauh dari situ. "Itu abang saya , ia jatuh
dari kerusi roda dari tebing di sebelah dan tak ada
orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak
Pakcik menolong saya, ia cedera dan ia terlalu berat
untuk saya.

Dengan rasa terharu, Executive muda tersebut melepaskan
anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan
meletakkannya kembali ke kerusi roda. Terima kasih, pakcik.
Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat.

Tak dapat digambarkan dengan perkataan, Executive
muda hanya melihat dengan sayu, Anak kecil tersebut
menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju
ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan
kesejahteraan hidupnya.

Executive muda tersebut berjalan perlahan ke arah
kereta, WAJA kemek teruk tetapi ia membiarkan saja
tanpa dibaiki. Ia mengigatkannya bahawa kita tidak
perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan
seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan
perhatian .

Pengajaran

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah,
bersuka-ria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi
ia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa
kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya.
Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.


LUANGKAN MASA ANDA SELAMA 15 - 20 MINIT UNTUK MENGETAHUI
APAKAH MESEJ YANG DISAMPAIKAN SEBELUM ANDA KATAKAN TIDAK
BERMINAT ATAUTIDAK PERCAYA. TETAPI ANDA JANGAN BUANG RISALAH
INI SEBALIKNYA BERIKAN KEPADA SAUDARA ISLAM KITA YANG LAIN
KERANA MEREKA MUNGKIN SANGAT MEMERLUKANNYA. TERIMA KASIH.
WASSALAM.

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

'Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismilla hirrahmannirrahi m'

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,
Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana
dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam
tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama
cacing kepanasan. Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,
kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad.
Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan
ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.
Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah
berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat
kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan
membantu kita menjawab persoalan kubur.

Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar
menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan
daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab
salam malaikat itu.

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w:
'Barang siapa membaca Qul huwa'llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya
ia telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak
Allah di langit dan di bumi.


Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan Allah
sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah
pemerdekaan dari neraka'. Inilah yang dinamakan membaca Qulhua'llah ahad
satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita
sehari.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia,
maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan
kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian
siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul
Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara
Kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang
dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan
bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat..

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali
bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya
itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab
dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran.
Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama
dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000
sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan.

Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu
padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat
80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,
sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah
Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:

Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di
sayap malaikat Jibrail a..s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s,
Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan
ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan an-annas setiap satu sebanyak 7 kali
selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke
jumaat yang berikiutnya.

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang nescaya tidak
mengalami apa-apa kesusahan.



Nota:
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini
kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW 'Sampaikanlah pesananku
walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya
3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

**email dr sumone**
~~terimakasih~~

=)

頑張す..........

ganbarimasu!!

i'll do my besh!!!~~


♥takecare always♥
♥happy always♥
♥senyum sokmo♥
♥good luck♥
..♥baik baik slalu des♥..


Rabu, 21 April 2010

mood layann..lalala..

It's so hard to say that I'm sorry
I'll make everything alright
All these things that I've done
What have I become, and where'd I go wrong?
I don't mean to hurt just to put you first
I won't tell you lies
I will stand accused
With my hand on my heart
I'm just trying to say

I'm sorry
It's all that I can say
You mean so much
And I'd fix all that I've done
If I could start again
I'd throw it all away
To the shadows of regrets
And you would have the best of me

I know that I can't take back all of the mistakes
But I will try
Although it's not easy
I know you believe me
Cause I would not lie
Don't believe their lies
Told from jealous eyes
They don't understand
I won't break your heart
I won't bring you down
But I will have to say

I'm sorry
It's all that I can say
You mean so much
And I'd fix all that I've done
If I could start again
I'd throw it all away
To the shadows of regrets
And you would have the best of me

I'm sorry
It's all that I can say
You mean so much
And I'd fix all that I've done
If I could start again
I'd throw it all away
To the shadows of regrets
And you would have the best of me

..::sum 41::..
..::best of me::..

bosan dgn perasaan~ lalalala

EMOSI TAK TENTU ARAH..
SUKAR WAT KEPUTUSAN DENGAN BAEK..
HUK2..~~

IM SOooorrRrrRRY
IM wOoooRrrrrRied
IM SccccArrrrRRY

~I tried to go on like I never knew you~
I've pray for this heart to be unbroken
But without you what I'm going to be is, inc
omplete...

ntah ape ape

kenaper tetibe aku jadi cemburu ekk??
wawawawa..xmoh2..xmoh ade perasaan mcm tue...
xsukew2..buat kan diriku menjadi sengal jewk..
urmm..tolong hilangkan perasaan itu..
Ya Allah hilangkan lah perasaan cemburu tue..

urmm..knape bile aku da wat keputusan,
pasti lagik kuat hatiku untuk nya...
wawawawawawawa...
takkkkkkkkkkkuuuuuuuuutttttttt...
xmoh22222222222222222...
dah penat dengan semua tue..
ahahahahahahahahahahahahaha
(gelak bley hilangkanrisau ka??)
bley kot..kot..kot..

kawan kot..kot..
ntah la..tapi kenape aku tetibe cemburu nie..
wawawawa...mahu jadi kawan saja..
xmoh la ade perasaan dah..takuttt..
huk2..
urmm..sabow jewk la.....................................


REPORT LI...
FOKUS2 TO REPORT LI..
BIARJEWK PERASAAN TUE..HUK2..
REPORT LI DAH 50%..
HUK2..30APRIL SUDAH KNE SUBMIT...
SKALI DENGAN BUKU LOG..
MISS NA TGK...
URMM...ASE MCM KNE CARI FILE PROJEK Y LAME2 LA..
KNE STUDY BALIK..
PASTU BLEY WAT REPOT ADVANCE CKET..HUK2...
TP...................
XDEK TAPI2...
OK2..I TRY.......................................!!!~
HUHUHUUHU..

SYG MISS CYKIN..HEHE..
DULU SYG JGK..TAPI TAKUTT..HIKHIK..
(SENGAL JEWK)

Selasa, 20 April 2010

dont know

perlukah saya singkirkan dia dari hidup saya??
huk2..not have any idea...
wawawawa...
knape sampai nak kene singkir dari hidup???
adehh...ntah la...urmm..
kite perlu bertanya kepada yang perlu disingkir terlebih
dahulu sebelum kite menyingkirkannya..

hehe..huhuhu...
urmm...ape sebenarnya yang berlaku??
ntah la..wawawawa...
urmm..macam aku jewk y sering di persalahkan..
baguslah kalau banyak sangat yang sakit ati,
better singkirkan jewk la..aha..
tapi dah lame kot aku kenal orang tue...
xkan na singkir macam tue ja kan?
urmm..tapi sampai bile semua nie...urmm..
tawar hati kah???ahaha..xtahu lah..
tapi bebaru nie sumone ade mintak couple..
wawawawa...umo da na masuk 21...
perlukah aku buka kan pintu hati untuk orang laen??
hukhukhuk..dont know...
tapi ummi ku ckp...pilih yang sayang kan kite..
jangan pilih yang kite sayang orang tue tp
orang tue xpernah nak hargai kite..

ok ummi...i think i da buat keputusan..
ehe..ye lah..umor makin hari makin meningkat..
xkan bile dah 25tahun baru nak cari kan???
urmm....mcm tue susahla kan??aha..
(nanti bersambung)/...hua2..huhuhu,,,

bercerai???????
i think is better..wawawaawa

Ahad, 18 April 2010

jodoh di tangan tuhan~~

Ku punya dunia'
Dunia ku begini
Ku punya mata
Ku punya telinga
Jangan anggap ku batu
Tak punya perasaan
Melihatmu dengannya
Aku panas
Ku punya dunia
Dunia ku begini
Ku punya hati
Punya perasaan
Coba raba batinku
Coba mataku
Melihatmu dengannya
Aku Cmeburu
Cinta mengapa harus rumit
Biar begini wanita ku nanti satu
Siapa dia biar hatiku yang tahu
Ku pasti setia tapi Nanti
Cinta bisakah jadi mudah
Kau berkelana apa ku harus diam
Biar saja kita jalani masing-masing
Jodoh di tangan Tuhan
Biar saja

urmm..try bace..

Saya merasakan kekosongan di jiwa ini..sehinggakan tidak bersemangat untuk study..Memang lumrah manusia..Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita..Macam itulah y saya rasa..Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..Di hostel sms awek sampai pagi..ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir.."Adakah aku perlu BERCINTA?"..saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..Dan masa itulah saya kenal awak..saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..Mula-mula awak jual mahal..Tapi saya tak kisah..nak beli gak..akhirnya, dipendekkan cerita..saya pun mulalah BERCINTA..
Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangatApa orang kata..'ALL OUT'lah..haha..Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..Tidak terasa pun kehilangannya..

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..
Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,
saya banyak buat dosadan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..Sebab memang itu fitrah manusia..
menginginakan kebaikan..semua orang nak masuk syurga kan?
Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..

Saya beli terjemahan Quran,
sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya,
satu untuk awak,Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..
(calling)saya ajak awak saling beri tazkirah..

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..bercinta kerana Allah..Kita couple tak macam orang lain..Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..ade yang siap wat mksiat lg..pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..Tapi kita couple baik-baik..Jaga batas-batas syara'..Tak guna ayat jiwang-jiwangjanji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..cuma sms dan call je..Dan awk terima perubahan saya itu..Saya pun banyak nasihat awak..Awk pun terima..Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tuTapi saya faham, perubahan memerlukan masa..Dan akhirnya saya rasa..Hubungan kita semakin diredahai..Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..

Dalam proses perubahan saya,Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.Kalau kita tidak berdakwah..kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat diantara mereka berkata: "Mengapa kamumenasihati kaum yang Allah akanmembinasakan mereka atau mengazab merekadengan azab yang amat keras?" Merekamenjawab: "Agar kami mempunyai alasan(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,dan supaya mereka bertakwa".

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adikTegur mereka apa sahaja yang silap..Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..Saya mesti nak tegur.Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..saya terbaca pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..macam betul pulak..huhu~~tapi biasala..kalau kita suka satu benda tu..kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..dan teruskan saja hubungan kita..kita tak buat maksiat..Kita jalan-jalan pegang tangan..tak jiwang-jiwang..Cuma saling ambil berat..Tanya khabar..Borak-borak..Siap bagi tzkirah lagi..Apa yang haramnya dengan benda ni?Tak kisahlah..

Suatu masa..ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..saya terjumpa ayat ini..Mengapa kamu suruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamumelupakan diri (kewajiban) mu sendiri,padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?Maka tidakkah kamu berfikir?(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir.."Selama ini aku asyik tegur orang je.Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,Cepat marah, suka buang masa,ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..Macam mana ya?"Lepas tu terjumpa pula ayat ini..Dan janganlah kamu campur adukkan yanghak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamumengetahui.(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..
"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kaudengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayahtahu saya selalu berhubung dengan perempuan?Dan terkadang saya rasa serba salah?Macam-macam yang saya fikir..Dipendekkan cerita lagi sekali..saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..Dalam perjalanan ke seminar tu..saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..Dalam fikiran saya.."Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."

Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiriLagipun kami semua penat..takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..pihak penganjur pun faham..Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.Tapi saya tragak-agak.."Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nakbuat macam mana? Aku kena clash ke?Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalautak buat salah, apa nak ditakutkan?"Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikitboleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorangkawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baikperbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung.."Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb.."Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya trdiam lagi."Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram."Jadi apa saya nak buat bang?""Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu.""Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?""Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."Tiba-tiba saya terfikir.."Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"Saya cakap.."Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab.."Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga."Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup.""Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan.""Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri.."Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya..

"Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].
Lepas tu tertera di skrin..
[SENDING..]
[MESSAGE SENT]
Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak.."Terima kasih bang..""Takpe, dah tanggungjawab.."Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..

Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

.......................................................................

Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat.."Seindah gubahan pertama.."Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir.."Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan, dan tak kekal..
Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakanitulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..
-Yang Terakhir-
"[SEND]
[SENDING..]
[MESSAGE SENT]
Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya takkan berpatah balik..

Takkan..buat selama-lamanya. .

apa itu cinta??

Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tetapi adakah anda tahu apa itu cinta yang sebenarnya? Di sini saya ingin berkongsi dengan anda tentang apa itu cinta.

Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.
Cinta Itu IndahWalaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untukdirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patutdicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta, berkata cinta, melihatcinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel danbersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.
Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.

Sumber: adzriana~

when i need you~~

When I need you
Just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you
It's only a heart beat away
When I need loveI hold out my hands and I touch love
I never knew there was so much love
Keeping me warm night and day
Miles and miles of empty space in between us
A telephone can't take the place of your smile
But you know I wont be traveling foreverIt's cold out,
but hold out and do like I do
When I need youI just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you babe
It's only a heartbeat away
It's not easy when the road is your driver
Honey, that's a heavy load that we bear
But you know I won't be traveling a lifetime
It's cold out but hold out and do like I do
When I need you
When I need love
I hold out my hands and I touch love
I never knew there was so much love
Keeping me warm night and day
When I need youJust close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give youIt's only a heart beat away

Jumaat, 16 April 2010

urmm~

kekadang hidup ini ceria..
kekadang edup nie kurang ceria..
memg lumrah kehidupan begitue..
jadi janganlah bersedey..
huk2..sedey memg xbesh..huk2..

hari nie...agak sedikit happy..
ehe..pagi2 lagi ummi call banyak kali.. ^_^
tp kul 3pagi..4pagi..5pagi...
adehh..ngantuks ase..
tp happy..ehe..
tambah happy ag bl engineer bg fullmark utk
borang penilaian pelajar Li..ehe..

urmm..syukur alhamdulillah..
tapi arinie..agak xselere mkn jugak.uhu..
tadi g timbang..wawawa..
sudah 4kg turun..bahayer la..huhu..
dalam mase 1mggu lebih jewk berat sudah 4kg turun..
urmm..sakit kah???ntah la..biar lah..huhu..

nie kat opis..tggu mase untuk pulang..
wah2..arinie de pasar mlm..
tapi na beli ape kat pasar mlm??
urmm rojak buah??wah2..dapp2..ehe..

urmm..tp lau g pasar mlm for sure dak kecikk
beli button utk crocs diewk..adehh..
sampai penuh crocs diewk tue dgn button..huk2..
adekk aku y sorang nie memg sukew ekut
peredaran mase cket lau bab2 fesyen nie..
kalah akk diewk..hua2..

xsabar nyerr na tggu ari ahad..huk2..
na tggu ummi balik.. =)
semoge ummi sihat2 saja sekarang dan baek2 aje..
ehe..rindu ummi..sayang ummi..

bila ku pegang tanggungjawab utk jage rumah,n adek2..
huh..baru aku tahu bertape penat nyer ummiku..
urmm...aku bru 2mggu..tp ummi ag lame..
ummi la abah ummi la mak..urmm..
T_T
kesian ummi..urmm..
sedey plak bile terigat akan setiap saat yang berlalu
semalam dan sebelum2 nie..
semoge ade perubahan yang baek nanti..
insyaAllah~
aihh..huhu~


Khamis, 15 April 2010

=)

sukew tengok kartun nie..huk2..
urmm..~
.. senyum s0kmo..
urmm,sejuk mate mandang..

^_^
sukew tengok kaler ejau..huk2
menenangkan..hiuw~~
urmm..
kaler biru pon sukew tengok..
tapi mengantukkan..ehe..
kaler purple pon i like..=)
pink??ee..kurang sukew..tp
sukew jgk..ehe..nmpk ayu jewk..hua2..
merah nampak garang p tegas..agresifkan..kan..
kuning terang la pulak..tap sukew tgk..lagi2 kaler GOLD..
bukan mate emas k!!!sukew jewk..ehe..
coklat??wawawa..kaler feveret gak nie..kihkih..
huk2..urmm..but i like balck lagi..huk2
kelabu??wah2..i like!!!!!!!!!
tapi kelabu mcm sedey jewk..huk2..
SENANG CCITER SEMUA KALER PON CANTIK! =)
WARNA WARNI KEHIDUPAN...
MEMANG MAAM TUE KAN.. =)
LAU XDEWK MASALAH..
BUKAN MANUSIA LAH NAMANYA..
SO,RILEK2 SUDEY~
BE CO0L OK~

TAKECARE ALWAYS..
GOOD LUCK!!!
CHAIYOK2!
BE STRONG!!!!!!!!!YEAHH.. =P

kekadang senget sat~

T.E.N.S.I.O.N
D.O.W.N
S.E.D.E.Y
K.E.C.E.W.A
G.E.R.A.M
T.A.K.S.E.L.E.R.O.W.M.A.K.A.N
M.A.R.A.H
N.A.N.G.E.S
N.G.A.N.T.U.K
P.E.N.A.T
(NEGATIF SEMUANYA)
(SEBAB TUE TAK SIHAT)
(KECELARUAN.KEKUSUTAN.PENING)
(RISAU.TAKUT)
(MASALAH TAK PERNAH NAK SETTLE)
(BENCI LA SITUASI MACAM NIE..)
(BANYAK FIKIR SAMPAI TUMBUH JERAWAT)
(EEE..TAK LAWA DA MUKE DE JERAWAT..AHA)
(OUPSS..SIYES2..JGN GELAK)
EEE..STRESS..........................................
(NAK GELAK TAPI TAKUT NANGES PLAK NANTI..)
(TAPI MEMANG DA NANGES PON)YIHUUU~
SENGET AJEWR KOTTTTTTTTTTTTTTT.....
SABOW222222222....
XTERSABAOW DA...
NAK UMMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII~
UMMIIIIIIIIIIIII..........RINDUUUUUUUUUUUUU~
NGANTUK MALAS SEMUA ADEWR....
TAPI PIKIR TANGGUNGJAWAB
TERUSKAN JUA..HHHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU~
DONT LIKE THIS PART!
MEMBUATKAN DIRI TAKUT UNTUK TEMPUH ALAM PERKAHWINAN..
AHA..DAH NA KAWEN KEWR??
X LA..XXMOH KAWEN PON AG..TP MCM TAKUTT JEWK NA JD
ISTERI ORANG NTI..NA JD MAK ORANG NTI..
TGGJAWAB Y BESAR...
AMANAH YANG KENE BUAT SUNGGUH2!
DAH PILIH JALAN TUE..DAH XLEH PATAH BALIK DAH..
SO,BELAJAR RAJIN2..
INSYAALLAH DAPAT KERJEW BESH2 NANTI
EDUP PON SENANG..INSYAALLAH..
KEBAHAGIAAN??INSYAALLAH AKAN ADE~
EVRYTHING IS MONEY...
MEMG LAH DUET XLEH BELI KEBAHAGIAAN..
TAPI IANYA SANGA PENTING..
KALAU XDEK DUET NA BAGI ANAK BINI MAKAN APE KAN?
KALAU DA XDEK BARANG NA MAKAN,
ADAKAH BAHAGIA AKAN ADA?
SEDIH AG ADE LAH KAN??KAN??KAN??
HUHU...
BILE UMOR DA 20-an..HUHU..
ESAU..RUPENYER DAH TUA PON KU.AHAHAHA...
SENGAL+SENGET...BIAR2..
NAK MEMBEBEL ARINIE..................................!!!!!!!!
MALAS NA MEMBEBEL KAT ORANG..
AHA..WANITA DENGAN MEMBEBEL TAK DAPAT DI PISAHKAN???
BOLEH JEWK..HUHU...
NIE TENGAH GERAM SEBENARNYER NIE..
HUHU..TAPI STILL WARAS OK!!!!!!!!!!!
LAWATAN LI................WAWAWA....
MERISAUKAN MENAKUTKAN!!!!!!!!!
BUANG YANG NEGATIF...
THINK POSITIF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
..SMILE ALWAYS..
..TAKECARE..

Rabu, 14 April 2010

...

pagi tadi kite dapat call dari ummi..
urmm,lame xdgr suare ummi..
ummi call kul 5pagi tadi...
urmm,ummi kate ummi demam..
cian ummi..esau plak ase bile dengar ummi batuk2 tadi..
tapi ummi cakap ummi ok2 je..
urmm..kite rindukan ummi..rindu belaian manje dari ummi..
ummi..kite rindu..
malam semalam,adik kite y kecik sekali pinjam fon kite..
diew mesej ngan ummi..
muke diew xsedih pon..tp diew slalu termenung..
urmm..mase kite demam,adik de kate..
knape along plak demam??knape adik xdemam??
along nie kuatla semangat cket..tengok adik..ok jewk..co0l...
urmm..tapikan..semalam kite tengok la kat sent item..
ape yang adik kite mesej dengan ummi..
adek mesej ummi..adik kate
ummi..call la adik kejap..dah lame xdengar suare ummi..adek rindu ummi..
urmm..semalam pas die oncall ngan ummi,diew terus masuk tidur..
urmm..sayang..sabar yer dik..hari ahad nie ummi dah na balik dah..
semalam kite g rumah mama..mama??huhu..
macam xkene jewk dengan panggilan tue..xpernah bersua muka pon dengan org tue..
huhu..tapi mujur lah..semalam abah xjemput masuk rumah pon..just duk kat luar jewk..
sbb g sana pon cume na ambil kunci kedai..huhu..
urmm..tengok keadaan rumah org tue..huh..
ntah la xreti na cakap..urmm..

kite na tulis ag..tapi kite tak tahu cne na citer sal 'mama'..
sb die tue ntah la xreti na ckp..urmm..
hanya tuhan jewk la yang tahu..huh~

Selasa, 13 April 2010

...


urmm??
sedey kan..urmm..ntah la..


^_^ ???

~maaf untuk segala galanya~

backstreet boys..layann~

Empty spaces fill me up with holes
Distant faces with no place left to go
Without you, within me I can find no rest
Where I'm going is anybody's guess

I tried to go on like I never knew you
I'm awake but my world is half asleep
I've prayed for this heart to be unbroken
But without you all I'm going to be , incomplete

Voices tell me I should carry on
But I am swimming in an ocean all alone
Baby, my baby
It's written on your face
but You still wonder if we made a big mistake

I tried to go on like I never knew you
I'm awake but my world is half asleep
I've prayed for this heart to be unbroken
But without you all I'm going to be , incomplete

I don't mean to drag it on
But I can't seem to let you go
I don't wanna make you face this world alone
I wanna let you go..........

I've try to go on like I never knew you
I'm awake but my world is half asleep
I've pray for this heart to be unbroken
But without you what I'm going to be is, incomplete...

Incomplete....

hiuh~


kite pon manusia biasa..xlari dari buat salah..
tapi kite perlu sedar atas kesalahan y kite lakukan..
urmm...tapi kesalahan y lalu janganlah di ulang kembali..
ini tidak..selagi orang tak sakit hati,selagi tue lah
sedaye upaya nak sakitkan lagi ati orang..
huhu..manusia oh manusia..
urmm..bukan kite xnak maafkan..kite dah lame maafkan..
tapi semakin hari semakin menjadi2...
senang sangat hidup..sakitkan ati orang pastu mintak maaf macam tue..
ingat mudah ke untuk orang y di sakiti tue lupekan??
urmm..pasti kalau kene kat batang hidung sendiri,
for sure korang pon berat untuk maafkan orang tue kan..
urmm..tapi kite xdek la zalim sangat..
sedangkan nabi pon ampunkan umat..
ini kan pulak kite y hanya sekadar hamba..
kite sedar..bukan xsedar dengan ape y kite buat..
so,janganlah perli2 kite kat facebook dah..
urmm..pas da perli2,pastu delete post tue kan bile sumone tue da online..
baguslah bersikap macam tue..teruskanlah yekk!!
pastu buat2 macam kite nih jahat pulakkan sb xnak maafkan..
urmm..kite da maafkan..da lame da maafkan..
cume xmahu beri sebarang komen or ape2 pon dengan kamu2..huhu!
sudah serik..dah xberdayer dengan sikap korang2..
kite hidup nie xmoh carik musuh..tapi pelik dengan korang..
suke sangat cari gaduh cari pasal xtentu pasal..
pelik tul..kite baek dengan korang pon sb xmoh gaduh..
bukan ade niat mende laen pon..
kite ikhlas na berkawan dengan korang..
xpernah pon terlintas ade niat laen..so,please!!
hentikanlah sikap anda y suke sindir2 n perli2 orang itu k!!!!!!!!!!!!!!!!!~
satu lagi..henti2 lah anta mesej and na korek rahsia dari member2 kite..
xtahan dah ase..pastu sebar cite bukan2 kat mbe kitorg sal kite..
isk,ape nih??????kite xpernah pon na buruk2 kan korang2..
so,ape sbb korang na buruk2 kan kite kat mbe kite sendiri????
perkare y sangat memalukan, tambah2 kamu orang y lebih tua dr kite
y berbuat demikian..dah la si anak suke antar mesej perli2 di fb..
huhu..xtaw la dah na ckp pew..sabow jewk la.!!!!!!!
urmmmmmmmmmmmmmm...
semoge korang ank beranak hidup dengan aman
dan sentiase di dalam rahmat Allah hendaknya..insyaAllah~

hulk2..

p/s: nie bukan mengamuk k!~ tp geramm~huh ^_^

Isnin, 12 April 2010

runaway~

Got up on the wrong side of life today, yeah
Crash the car and I'm gonna be really late
My phone doesn't work cus it's out of range
Looks like it's just one of those kind of days

You can't kick me down I'm already on the ground
No you can't, but you couldn't catch me anyhow
Blue skies, but the sun isn't coming out, no
Today is like I'm under a heavy cloud

And I feel so alive
I can't help myself
Don't you realize

[Chorus]
I just wanna scream and lose control
Throw my hands up and let it go
Forget about everything and run away, yeah
I just wanna fall and lose myself
Laughing so hard it hurts like hell
Forget about everything and run away, yeah

So-so's how I'm doing, if you're wondering
I'm in a fight with the world but I'm winning
Stay there, come closer it's at your own risk
Yeah you know how it is life can be a bitch

And I feel so alive
I can't help myself
Don't you realize

fell the silence~ =)

You lie awake at night
With blue eyes that never cry
All you remember now
Is what you feel

The truth remains
In midnight conversations
I asked for this moment
But you turned away

Sad like a lonely child
Broken the day you're born
I held the light to you
But I was so vain

And you remain
A promise unfulfilled
I ask you for more
But you push me away

And if we feel the silence
Holding this all inside us
Everything means more now than
Words could explain

And if we feel the silence
*Leaving this all behind us*
Looking for something more to say
I don't know where I'm going
Only know where I been
But you move through my soul like a hurricane wind
We've been so lost for so long
I don't know how to get back again
And we're drowning in the water
That flows under this bridge
When you're fighting the current
You forget how to live
And I wanted to reach you but I don't know where to begin
And you remain
A promise unfulfilled until today

And if we feel the silence
Holding this all inside us
Everything means more now than
Words could explain
And if we feel the silence
Leaving this all behind us
When it's gone what will you say

How do we hold on
How do we hold on
How do we hold on
How do we hold on
How do we hold on

You lie awake at night
With blue eyes that never cry

=)~

It's late at night and I can't sleep
Missing you just runs too deep
Oh I can't breathe thinking of your smile

Every kiss I can't forget
This aching heart ain't broken yet
Oh God I wish I could make you see
'Cause I know this flame isn't dying
So nothing can stop me from trying

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us

I just wanna be with you
'Cause living is so hard to do
When all I know is trapped inside your eyes

The future I cannot forget
This aching heart ain't broken yet
Oh God I wish I could make you see
'Cause I know this flame isn't dying
So nothing can stop me from trying

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love
No I ain't giving up on us

Baby can you feel it (feel it)
You know I can hear it (hear it)
So can you feel me feel you....

You know it's time....

Baby you know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love
You know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love

You know that
Maybe it's time for miracles
'Cause I ain't giving up on love

You know I ain't giving up on us
Woohh giving up on
Oh I ain't giving up on us

..::time for miracles::
..::adam lambert::..

Ahad, 11 April 2010

sampai bila

sabtu malam minggu..
pergi ke tc..menceritekan masalah pasa pasir-pasir di pantai..
bertemankan ombak pantai yang bergelora..
angin pantai yang menderu..

sedeh mengenangkan nasib...
nasib?????apakah y ada pada nasib???
ntah la..urmm..
merenungkan kembali peristiwa2 lame..
meratapi masa2 y telah berlalu..hati menjadi makin terluka..
terluka mengapa??
ntah la..penuh tanda tanya..
biarlah ianya berlalu begitu saja..

malam ini telah ku padam post y lama..
lantaklah mereka..aku tidak peduli dengan mereka..
malam ku tidur berbantalkan air mata...
ku mahukan ummi...
ummi...cepatlah pulang...
kite takut...kite da xberdaya ummi..
esok abah pasti tidak pulang dah...
ummi...ummi...
kite tension da ummi...
banyak betul masalah sejak akhir2 nie.,.
dah lah xsihat..abah cket pon xamik tahu..
balik rumah pon x kalau blum ari kamis..
dah lah penim ngan kes latihan industri..
adek2 ag..
banyak lagi la..ummi..
ummi..cepat lah pulang...

Ya Allah..lindungilah ummi ku..
berikanlah kesihatan kepadanya bagi menunaikan ibadah..
lindungilah dia ya Allah..
Kau lindungilah adik2 ku ya Allah..
Ya Allah..kuatkan lah hati hambaMu ini..
aku tidak mahu hatiku sakit lagi ya Allah..
berikanlah aku kekuatan untuk menempuh
hari2 y penuh dengan cabaran ini..
Kau permudahkanlah segala urusanku..




jomm santai2 dengar lagu~